לצמוח-באהבה: 5 מפתחות לזוגיות מתפתחת
מעגל ההסכמה- מיניות מתוך ריצוי או רצון?
מה זה מעגל ההסכמה?
החברה שלנו מפרשת הקרבה - כאהבה. לימדו אותנו שהאהבה היא ריצוי. המסר הוא שאם הקרבת משהו שחשוב לך, את כנראה אוהבת. זה מסוכן, כי זה בעצם אומר לנו שהאהבה שמופנית כלפינו מותנת בזה שנוותר על עצמנו ונפרוץ את הגבולות שלנו.
1.
ריצוי במיניות מתוך פחד להרחיק או להכעיס
לתת - להיות בנדיבות זה נפלא, אם זה מה שאני רוצה לעשות. כשזה בא מתוך פחד לאכזב או חשש שיעזבו אותי או שאשלם מחיר על הסירוב שלי, שם נוצר נתק פנימי ודיסאסוציאציה, ומערכת היחסים והמיניות שבה תשלם את המחיר. זה סימן שהיינו בריצוי ולא ברצון. והצד השני מתרגל לדינמיקה, או עיוור אליה.
במיניות זה עוד יותר מסובך, כי לא מלמדים אותנו לדבר על הרצונות והגבולות שלנו, תוך כדי, לפני ואחרי.
אז איך יודעים מתי אני ברצון ומתי מתוך ריצוי?
הסקסולוגית, ד"ר בטי מרטין, פיתחה מודל בשם "מעגל ההסכמה" ועזרה לעשות קצת סדר בעזרת מיפוי של ארבעה מצבים. היא יצרה מעגל ובו ארבעה רבעים. בכל רבע כתבה מונח שמייצג תפקיד שאנחנו משחקים בדינמיקת יחסים - לתת/לקבל, לקחת/להרשות.
מרטין יצרה מעין מצפן שעוזר להבין מה התפקיד שאני לוקחת על עצמי בדר"כ בו באינטראקציה מינית ומהם המקומות שבהם אני לא בהסכמה, למשל כשאני בריצוי.
2.
הצד הפעיל
שני מונחים המופיעים במעגל מתייחסים למה שאני עושה למעני - קבלה של עונג ולקיחה של עונג. ושני מונחים הם למען האחר - נתינה של עונג ולהרשות- לקחת ממני עונג בהסכמה. בדינמיקת נותן ומקבל, כששני הצדדים במעגל ההסכמה זה יכול להיות ממש נעים. אבל כשהנותן, נותן יותר ממה שהוא רוצה מרגיש שהתעייף שהוא נותן כי הוא מרגיש חייב, הוא יוצא מרצון לריצוי. דינמיקה נפוצה אצל הרבה זוגות היא שאחד נותן מגע כשבעצם הוא רוצה לקבל מגע אבל מפחד לבקש, והפרטנר מקבל מגע שלא ממש מתאים לו ובעצם מאפשר לבן הזוג לעשות זאת. זה בעצם מסובב את גלגל ההסכמה לקחת-להרשות כאשר מי שנותן לא יודע שהוא עבר למקום אחר.
ב25 ₪ אפשר לאסוף מגבעתיים מגנט גדול, שיהיה קל לעבוד עם המעגל.
תוכלו לעשות תרגילים מכל ארבעת המצבים, ולרחיב את השפה האינטימית שלכם.
פרטים טכנים:
גודל: 20X20 ס"מ
עד 4 מגנטים:
תוספת למשלוח בארץ בדואר רגיל - 20 שח
משלוח בדואר רשום: 25 שח
הסבר בסיסי לעבודה עם המעגל: במפגש אינטימי, תדברו על מי יותר נותן מגע, מי רגיל רק לקבל. מי נותן מגע גם אחרי שנמאס?
עושים הפסקה, מתבוננים במעגל ולוקחים זמן לשיים את הרגשות שעולים בי. בלי הסבר, רק שמות. אם אני מעיז/ה לבקשמה שאני רוצה? מרגישה חופשיה להפסיק כשמנאס?
החוויות למעלה מתארות עשייה או נתינה.
החוויות למטה מתארות מצב פסיבי יותר של קבלה או להרשות.
הרגשות בתוך מעגל ההסכמה נעימים וטובים. הרגשות מחוץ למעגל- זה כבר אחרי שעברנו על הגבולות שלנו הם רגשות קשים יותר.
3.
אם אחרי מפגש אינטימי עולה בכם כעס, דחיה, חוסר סבלנות, התחשבנות או תחושת ניצול - אלו בדרך כלל סימנים שהייתם בריצוי ולא ברצון.
מפגש אינטימי ומערכות יחסים בכלל מבקשות מעגל שיוויוני של נתינה וקבלה. השאלה היא אם אנחנו מודעים לגבולות שלנו. האם אנחנו מודעים לכך שאם נעשה משהו ללא רצון אמיתי מספיק פעמים, לא נרצה לעשות אותו? להיות במיניות כי "צריך" או "לא נעים לי לפגוע" זה מתכון בטוח לבריחת החשק. פעם הבאה כשקול פנימי אומר "אני אתפשר בשביל לשמור על היחסים", עצרי שניה ותחשבי מה את מעדיפה: שקט בטווח הקצר יחד עם ריחוק רגשי ואובדן החשק בטווח הארוך. או להיות מחוברת לרצון ולגבולות שלך.
4.
מה אפשר לעשות? לשבת יחד, להסתכל על מעגל ההסכמה ולבדוק באילו רבעים אני רגילה להיות, ובאילו אני לא מעיזה.
באיזה רבע אתם בדרך-כלל נמצאים במפגש האינטימי ביניכם? נסו לשים לב למען מי קורה מה שקורה, מה מוסכם ביניכם ומה לא מדובר, האם אתם פועלים מתוך רצון או ריצוי. חשוב מאד לבקש מה שרוצים ולתאר את הצרכים שלנו, וחשוב שהצד השני יכיר בהם, אבל שכל אחד יידע לשמור על הגבולות שלו, ויידע לקבל "לא" בלי לפרש את זה כדחייה קטגורית.
איך עושים את זה? יש לי תרגיל בשבילכם!
במקום "לא" תגידו "לא אבל מה כן"- כשאתם באמת מתכוונים למה שכן אפשרי עבורכם כרגע